Archive - March 2013

Contact

Waarden 52, 3831 HD Leusden
T: + 31(0)6 11 750 893
E: info@teachingit.nl


Veel Haagse scholen gaan intensiever werken met ESIS

In de afgelopen maanden wordt TeachingiT veel benaderd door diverse Haagse scholen om mee te helpen bij het vereenvoudigen van de verwerking van gegevens die van leerlingen worden geregistreerd. ESIS is daar een prima instrument voor. Zeker het onderdeel groepsplannen en het leerlingendossier van de leerlingen is hier een goed voorbeeld van.

In de afgelopen jaren is op de scholen druk gewerkt met hulp van FOCUS, HCO of andere begeleidingsinstituut aan het maken van de groepsplannen, hier zijn prachtige formats voor gemaakt. In het dagelijkse gebruik echter is het voor een doorsnee groepsleerkracht best wel moeilijk om dit plan in de groep te gaan gebruiken en regelmatig aanpassingen te doen. In gesprekken met leerkrachten, IBers en directie hoor ik dat het vaak een soort verplichting is door de inspectie, het hoort in een map aanwezig te zijn in de groep. De opslag van deze gegevens geeft echter regelmatig een probleem. Ik sla het op in de leerkrachtenschijf (L), nee, ik heb het op een Stikkie, thuis gemaakt het staat nog op mijn IPAD. Dit is een veelvoorkomende valkuil voor scholen. Door het op te slaan in een LVS is het voor iedereen die toestemming heeft op te roepen.

Nog een voorbeeld:  Een leerkracht wordt voor onbepaalde tijd ziek en er komt een vervanger voor de groep uit een pool of van een uitzendbureau. Die hebben dan niet de mogelijkheid door te werken in het document en kunnen vaak de inhoud moeilijk plaatsen bij de leerlingen. Zeker het groepsoverzicht of groepsbeeld is dan een prachtig startdocument waarbij de invaller direct de groep kan leren kennen.

Ik bied de school de mogelijkheid om op een eenvoudige manier de groepsplannen in het LVS op te nemen zodat er weer een administratieve last van de schouders van de leerkrachten af wordt genomen. Op OBS de Voorsprong bijvoorbeeld investeert de school in tijd om dit bij de leerkrachten te introduceren. In het komende schooljaar is tijd beschikbaar waarin we de groepsplannen en het groepsoverzicht gaan maken. Deze plannen worden zo gemaakt dat een overdracht naar een nieuw schooljaar probleemloos wordt bewerkstelligd.

Neem contact op via 0611750893 of reageer via het contactformulier.

Basisschool De kring Haarlem maakt zelf het digitale rapport (deel 2)

Inmiddels zijn we 2 weken verder en heeft een 2e begeleidingsdag plaats gevonden waarbij we op basis van de gegevens uit het 1e rapport door zijn gegaan met het ontwikkelen van een kleuterrapport. De onderdelen worden niet met een standaard O M V RV G gescoord maar met   –  +/-  + ++. De resultaten komen ook met bolletjes in dit geval 4 op het rapport. Zo is het dus voor alle scholen mogelijk een eigen scoring te bepalen.

In het onderstaande voorbeeld ziet u een klein stukje van het kleuterrapport, nieuwsgierig geworden naar dit proces van ontwikkeling. Neem dan contact op met mij of de school, Eddy Spitteler of Danny Bark zullen u vast te woord willen staan over dit project.

Volgende keer het eindresultaat van het rapport.

Basisschool Kameleon blij met nieuwe rapport in ESIS

Martin Kuijper van de Haagse Scholen. “Allemaal blije gezichten over het digitale rapport. Dit geeft een enorme tijdsbesparing.” In het voortraject heeft Martin de opleidingen voor het maken van het rapport gevolgd bij Rovict. Naar aanleiding van deze trainingen heeft hij vele uren op millimeterpapier het rapport uit zitten tekenen. Het was erg moeilijk om zelf het rapport te gaan maken en de tijd ontbreekt om hier intensief mee aan het werk te gaan.

Door het uit handen te geven is deze zorg bij Martin weggenomen en na een hele korte tijd is het rapport klaar voor gebruik. Tijdens een teamvergadering heb ik het rapport uitgelegd aan alle collega’s en zijn ze met het maken van het rapport begonnen.

Groepsplannen in ESIS, daar willen ze nu mee aan de slag bij de Kameleon.

Weer een mogelijkheid om meer te gaan doen met ESIS en de administratielast voor leerkrachten te verlagen, zicht op de zorgleerlingen te verhelderen en het werken met ESIS onder de leerkrachten te stimuleren.

Meer informatie kunt u opvragen bij de school of via TeachingIT